DORDZSE SZEMPA-MEDITÁCIÓ


                         Dordzse Szempa


DORDZSE SZEMPA-MEDITÁCIÓ – Gyémánt Tudat meditáció- Vadzsraszattva, vagy tibetiül Dordzse Szempa a Buddhák azon alakja, mely megtisztítja a lények szenvedését, betegségét és a még meg nem érett szerencsétlen következményeit azon erénytelen tetteknek, amelyeket előzőleg követtek el, valamint a negativitások, ártó cselekedetek, fogadalomszegések megtisztítása révén eltávolítja a már meglévő tudati elhomályosulásokat, nevezetesen a karma fátylát.
Dordzse Szempa sokféle formában jelenhet meg, lehet békés, de lehet Héruka Vadzsraszattva formájában, egyedül vagy társnővel. Gyakorlata is lehet kidolgozottabb, vagy kevésbé kidolgozott.

    A TISZTULÁS JELEI  Serab Gyalcen Amipa Láma, A lótusz megnyitása című művében a Dordzse Szempa meditációról ezt írja:
„Ezt a meditációt – a mantra recitálásával együtt- százezerszer kell elvégeznünk, vagy addig, amíg nem jelentkeznek a megtisztulás jelei. A megtisztulás jele lehet, hogy az ember nyugodt és békés lesz a mindennapi életben; szívesen tesz erényes dolgokat; olyan álmai vannak, hogy pl. megfürdik, az égbe repül, azt látja, hogy piszkos dolgok vagy állatok hagyják el a testét; tejet vagy aludttejet iszik, és így tovább.
Ez a gyakorlat a magasabb szintű realizációk egyik alapja, amely nélkül nem érünk el semmiféle eredményt, bármilyen mély tanításokban legyen is részünk. Ha jó termést akarunk, először szépen el kell vetnünk a magokat. A megfelelő megtisztítás, ill. tisztulás nélkül nem fejlődik ki a megvilágosodás gyümölcse.”