AZ ÖT ELEM


                             
                                Az öt elem tisztítása

AZ ÖT ELEM - a tibeti kultúrában az öt elemet – föld, víz, tűz, levegő és tér – minden létező és minden folyamat anyagának tekintik. Az elemek megértése alkotja a gyógyászat, asztrológia, és pszichológia alapját. Továbbá az elemek bizonyos érzelmekkel, temperamentumokkal, irányokkal, színekkel, ízekkel, testtípusokkal, betegségekkel, gondolkodási stílusokkal és jellemekkel vannak kapcsolatban. Az öt elemre vezethető vissza az öt érzék és az érzéki tapasztalás öt területe, az öt negatív érzelem, az öt bölcsesség és a test öt kiterjedése. Az öt elsődleges prána vagy életenergia minden fizikai, érzéki, tudati és spirituális jelenség összetevője.
   A tibeti hagyományban az elemek természete a létezés eredeti energiájának öt aspektusát jellemzi. Az elemi folyamat hozza létre a világegyetemet, fenntartja, és végül lerombolja. Ez igaz az egyénre is: születéskor az elemek játéka hozza létre a testet, tudatot és személyiséget. A halálban ezek az elemek feloszlanak, egyik a másikba olvadva. A személy elemi energiákhoz való viszonya az egész élet folyamán befolyásolja a létezés minőségét.
   Az öt elem a külső és belső jelenségek minden mozzanatában jelen van. Fontos megnyilvánulásuk a tudat természetes ragyogásának az öt alapszíne: a sárga föld, a fehér víz, a vörös tűz, a zöld levegő és a kék tér. Mind az öt elemnek megvan a saját magszótagja: a térnek az E, a levegőnek a JAM, a víznek a BAM, a tűznek a RAM és a földnek a LAM.
Másik fontos megnyilvánulásuk az ötféle személyiség, az öt fajta ember.
Az öt elem a tiszta tudat szintjén, mint az öt Buddha család jelenik meg: a Drágakő (Ratna), a Gyémánt (Vadzsra), a Lótusz (Padma), a Tevékenység (Karma) valamint a Tiszta és teljes (Buddha). Ezeknek megfelelően a drágakő fajtájú emberben a büszkeség az uralkodó érzelem, a gyémánt fajtájúban a harag és gyűlölet, a lótusz fajtájúban a vágy, ragaszkodás és szenvedély, a tevékenység fajtájúban az irigység és a féltékenység, a tiszta és teljes fajtájúban pedig a butaság és az ostobaság.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

DORDZSE SZEMPA-MEDITÁCIÓ