CSAKRA



CSAKRA szkt.(tib. khorlo): Szó szerint „kerék”, vagy „kör”. A csakra a test energia központjai, melyek nem anyagi, hanem pszichikus központok, amelyek a test meghatározott helyein tálalhatók. A csakra az a hely, ahol számos energiacsatorna találkozik. Az energiák cseppek, vagy bindu (tigle) formájában tartózkodnak a csakrákban.
A buddhista metafizika szerint a főbb csakrák a fejtetőn, a torokban, a szívben, a köldöknél és a nemi szervnél találhatók. Az öt Buddha család rendszerében a fejtetőn lévő csakra a Tér elemhez, Vairocsanához és a Buddha család mindent átható bölcsességéhez kötődik.
A torok csakra, mely a Levegő elemhez és a beszéd energiájához kötődik, a Padma családból Amitába Buddhának, és a megkülönböztető bölcsességnek felel meg.
A szív csakra, a Tűz elem, a Vadzsra családból származó Aksóbhia Buddha, és a tükörszerű bölcsesség megjelenítője.
A köldök csakra a Víz elemhez, a Ratna családból való Ratnaszambhava Buddhához, és az egyenlőség bölcsességéhez kapcsolódik.
A nemi szervek a titkos hely csakrája, a Föld elemhez, a Karma családhoz, Amogasziddhi Buddhához, és a mindent beteljesítő bölcsességhez kötődik.
   -A különböző meditációs rendszerek különböző csakrákkal dolgoznak.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

DORDZSE SZEMPA-MEDITÁCIÓ