KÖZTESÁLLAPOT




                               bardó mandala

KÖZTESÁLLAPOT (tib. bardó)
Egyes mesterek négy, míg mások hat bardóról tanítanak.
 A hat bardó:
Első: a hétköznapi lét bardója (tib. kjene bardó), a mindenki által ismert ébrenléti és tudatos valóságészlelés.
Második: az álom bardója (milam bardó), az alvás alatti álom tapasztalása.
Harmadik: a meditáció bardója (szamten bardó), amely az összes meditációs tapasztalatot magában foglalja, a kezdők meditációjától kezdve a teljes megvalósításig.
Negyedik: a meghalás folyamatának bardója (csikhai bardó), mely során egymásba olvad a testünket alkotó öt elem (tér, levegő, tűz, víz, föld).
A Tibeti Halottas könyv szerint először a sárga színű földelem oldódik fel a víz elemben. A haldokló ember ekkor sárga színt lát, képtelen felállni, gyengeséget érez, és azt, hogy az egész világ szét akar esni. Másodjára a vizelem, olvad bele a tűzelembe. A haldokló belül fehéret lát, kívül pedig úgy érzi, mintha víz öntené el a körülötte lévő dolgokat. Ekkor az arca és a torka kiszárad, és nagy szomjúságot érez. Harmadiknak a tűzelem oldódik fel a levegőelembe. Belül a haldokló vöröset lát, míg kívül a környezet forróságát érzi. A testhő eloszlásakor égető érzést is tapasztalhat az ember. Negyedjére a levegőelem oldódik fel a tér vagy éter elembe. A haldokló ekkor belül zöldet lát, kívül pedig úgy érzi, mintha környezetét vad vihar és hangos mennydörgés rombolná szét. Ötödjére a tér oldódik fel a tudatba, a jelenségek elsötétülnek, és mint ájuláskor, a tudatosság átmenetileg elvész.
Ötödik: a valóság bardója (csönyi bardó), magába foglalja a karmikus hajlamokból fakadó látomások és hallucinációszerű tapasztalások megjelenését. A meditatív éberség segítségével az embernek lehetősége van arra, hogy felismerje a jelenségek igaz, illuzórikus természetét. E hallucinációszerű víziók természetükben hasonlatosak az álomképekhez. Éppen ezért a tudatos álmodás képessége segíthet a víziók illúzió mivoltának a felismerésében. A Tibeti Halottas könyv szerint, ha valaki felismerésben tudja tartani, hogy az ijesztő tapasztalatok csak tudatának a kivetülései, akkor lehetősége van a megvilágosodás megtapasztalására.
A hatodik bardó (szipe bardó), mely a következő szamszarikus születés keresésének bardója, a tibeti buddhista szemlélet szerint az újraszületésnek felel meg. A szipe bardó az a folyamat, melynek során – a karmától függően – az egyén a hat létbirodalom valamelyikében megszületik. Érdekes, hogy a pszichoanalitikus elméletekkel párhuzamosan a tibeti buddhista hagyomány is azt állítja, hogy az újjászületést kereső mentális testű lény szexuális vonzalmat érez ellentétes nemű, de ellenszenvet azonos nemű szülője iránt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

DORDZSE SZEMPA-MEDITÁCIÓ